#411

Az első napokban nem akartam messzebbre menni a gyerekeimtől, hogy egy atomháború esetén akár gyalog is el tudjak értük menni az iskolába. Öreg vagyok ahhoz eléggé, hogy még meglegyen az első hidegháború okozta konstans szorongás, emlékszem, hol volt az emeletes ágy a Mihály Dénes közben, ahol nem tudtam aludni, mert attól féltem, ha alszom, nagyobb eséllyel jön a bomba. Mennyivel rosszabb most, felnőttként, hogy tudom, mindegy, alszom-e, nem alszom. És hát alszom, mert kurvára fáradt vagyok.

Látszik, hogy felnőttem, több a feladat, gyorsabb volt megszokni, hogy na jó, akkor jöhet bármi szar, addig is élni kell, vasalni gyerekingeket, fizetni étkezési hozzájárulást. És alig telt el pár nap, újra megvoltak a boldog pillanatok. Kis haladások, örömök. Előfizetés egy tornacsomagra. Anyámból kivették a draincsöveket. Így már nem egy szatyorral jár fel és alá a lakásban, hanem elmentünk sétálni, menüt venni az egyik egészen használható helyi étkezdéből. A kis panelek közti kertekben nyíló virágokat néztünk. Apám fényképe mellett dolgoztam, standupoltam és utaltam.

Sikerült valamelyest lejjebb nyomni magamban a felelősségérzetet, nem, nem nekem kell megmenteni minden macskamentőt. Megoldani az ukránok helyzetét. Többször utaztam a hetekben a Keletiből, ilyenkor mindig bevásároltam, illetve vettem még adományt a Mandák Házba is, sőt mentem pakolni, de most elértem oda, hogy pénzem több nincs erre. És meg kell tanulni valahogy beosztani azt az erőt, erőforrást, amit elosztogathatok, ami mellett elhiszem, hogy megtettem minden tőlem telhetőt, nem többet, nem kevesebbet. Sikeresen le lettem beszélve az éjszakai Keleti pályaudvarról, de a Mandákba mindig lehet menni pakolni. És ha máshova nem megyek, még nem vagyok egy rongy törpe.

Egyébként meg várom a tavaszt, azt a dolgot, ami ingujjra vetkőzéssel, azzal a nem is szép, csak szükséges illattal, nehéz, mert a reggeli pulóverekkel telepakolt hátizsákkal jár.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s