#324

Elvitte valaki. Kiszedte. Egyik nap még ott volt, másnap merő megszokásból akartam ellenőrizni, de már nem. A szabadságfokomat eléggé leírja, hogy nemhogy a kiszedésére nem volt alkalmam (mindig a gyerekekkel vagyok arrafelé, eleve utcán akkor, ha van forgalom, este hét után ritkaság kint lennem, reggel hét előtt meg csoda), de a hűlt helye lefotózására is csak ma reggel.

Tegnap este, hazafelé kisebb gondom is nagyobb volt ennél, könyvtárban lebzseltünk, ami mindig feltölt: sokszor, dirib-darabokban ugyan, de van alkalmam olvasgatni, szóval mondhatni nyugodt voltam. Indulás előtt megkértem a fiúkat, hogy menjenek el wc-re, ne a bolt előtt derüljön ki, hogy rohanunk haza. Tomi elment, Marci nem. A bolt előtt derült ki, hogy rohanunk haza, mert neki is kell, mégis. Így a vacsora némi, sétára vett törmelékpékárut tartalmazott, meg amit összeszedegettem.

Indokolatlanul mélyen elfogott a düh, hogy ennyit sem kontrollálhatok, egy kurva bevásárlást sem, hiába minden, mások élete irányít, nem én vagyok a patak, ami selymesen, simogatva kerüli ki a sziklákat, a vízbe lógó ág előtt is patak, az ág után is patak, arra kanyarodik, amerre a meder éppen viszi, én nem ez a patak vagyok, önazonos mindig, hanem a benne sodródó törmelék, ami odacsapódik a sziklának, fennakad az ágon egy darabja örökre, hol elvész, hol összegyűlik valami új kupac, ez engem, ez az újabb meg újabb esetleges létezés teljesen kimerít, kifáraszt.

Viszont a medál miatt cseppet sem bánkódom, valaki vagy nézegette már egy ideje, vagy észrevette, azonnal kipiszkálta, legalább nem vagyok egyedül ezzel a hóbortommal, persze jó lenne tudni, mi is van az elején, a színén, de sokkal jobb elképzelni valakit, aki éppen forgatja a szurkos, bitumenes medált, örül neki, meglett, kiszedte. És talán van más is, aki a hűlt helyét nézegeti. “De ez már túlságosan szép volt. Ezt már el sem tudta képzelni.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s