#182

És akkor kimentem végre futni, és minden, de minden, amit elképzeltem előtte, pontosan meg is történt.

Kezdve ott, hogy 56 kilósan még úgy is stabilan és lendületesen tudtam futni, hogy utoljára szilveszterkor futottam egy bulifutáson. Az izom és a tömeg aránya miatt az volt az érzésem, hogy repülök, a cipőm olyan rugalmas, hogy visszapattint a talajról. És igen, jött az endorfinfröccs, és jött a katarzis zenétől, és léggitároztam, amikor senki nem jött szembe, és légdoboltam is, és ott volt minden, mindenki, ügyesen összekomponálva, szinte kilométerenként:

  • A tökéletes vádlik, gyönyörűen kirajzolódtak a mozgó izmok a finom bőr alatt, a fickó arctalan maradt, de az látszott a hátából, tartásából, hogy legalább 30, de inkább több, és nem volt mindenütt ilyen tökéletes az izomzata. Így külön szép volt.
  • A tűzoltók a szembeparton, két autó is, egy motorcsónak a vízen, először összeszorult a gyomrom, de abba kapaszkodtam, hogy mentő, orvos nincs ott, nem villognak. Kicsit fájt, hogy néha túl sok dolgot veszek észre, homokba dugtam volna a fejem inkább.
  • Az idős pár, akik illedelmes fehérben, kékben egymást átkarolva álltak lent a parton, és közösen horgásztak.
  • A veréb, aki az orrom előtt néhány centivel repült át a rekortán felett.
  • Ó, és igen, félmeztelenül futót eddig alig láttam, aztán belefutottam a híd alatti edzőpontba, nos, ott fürtökben lógtak a gépekről, és boldogan feszítettek, én pedig boldogan átadtam magam a belső vigyorgásnak (oké, szerintem kívül is ment).
  • És nagy boldogságomban egyszerűen hazasétáltam a szigetről, a hídon egy kutya olyan peckesen, vidáman szaladt, mintha ő is legkedvesebb zenéjét hallgatná
  • És már a pesti oldalon láttam a szépséges, fiatal nőt, aki egy egyszerű, testhez simuló kis feketében vonult, egy igazi díva volt, egyik melle kiszabadítva a ruhából, és egy pár hónapos csecsemőt szoptatott sétálása közben.

Egyébként sok szép embert láttam, szép lábakat, izmos női vállakat (ez az, ami nekem sosem lesz, az enyém csontos vállfa, ruhát jó rádobni, de már a szépemlékű válltömést nem használhattam, ki is fejtettem minden ruhából – mondjuk ez amúgy is érthető lett volna :), jó volt így látni az embereket, egyébként olyan leharcolt egy átlagos időpillanatban az utca népe – benne én is.

Most persze érzem a vérszemet, éreztem tegnap is, hogy futnék még tovább, meg többször, és máshol is, és persze tudom, hogy ez így együtt, a zenék, minden, elkopik, és heti rutin lenne belőle, és már utálnám az összes zeném, és a huplikat a rekortánon, pláne amikor másodszor meg harmadszor megyek át rajtuk, de most még ez van, és más talán nem is lesz még jóideig.

Eszmbe jutottak a futások máshol, Gödöllőn a parkban, ahol a többórásnak tűnő, gyerekkori túrázások útvonalait futom le percek alatt, miközben az összement Szikla nem csak kisebb, de igencsak szedett vedett, dobozok sörök, üvegszilánkok, csikkek borítják. Tinnyén, ahol megkergettek a kóbor kutyák, és csak az infarktus után lettem annyira higgadt, hogy észrevegyem, igazából játszani szeretnének. Vagy a Róna utcában, ahol télen, a sötétben futottunk TT-vel körbe-körbe a 400 méteres pályán, kerülgettük a vonalfestő gépet a párás sötétben, és néha feltűnt a ködben egy öreg, beroskadt gerincű szamár, ő takarította el a füvet.

Jó lenne máshol is futni, csak felkapni a cipőt, előtte az ortopéd talpbetétet, zoknit, gatyát, pólót, a sportmelltartót, a pulzusmérőpántot, az órát, az övtáskát, benne kis pénz, bankkártya, személyi, lakcímkártya, vonaljegy, zsepi, proteinszelet, szőlőcukor, postaládakulcs, a postaládában egy egész lakáskulcs, telefon, fülhallgató, kis flakon víz, egyszóval ami csak kell egy ilyen laza, spontán mozgáshoz, spontán boldogsághoz.

Mintha levonna bármit az értékéből, ha féloldalasan mosolyogva mesélek róla.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s