Felettébb kellemetlenek mindahányan 2.

Kis bosszúság ez, de egy ideje érlelődik bennem egy kirohanás a nagy bio – háztáji termelői “humbug” ellen.

Szeretem a bio, a fair trade cuccokat, ha van rá keretem, módom, mindig ilyesmit választok, elkötelezett híve vagyok a DM-nek, mert olcsó és finom biotermékei vannak, a Spar sajátmárkás (Naturpur) biocuccait is szeretem, nem csak egészséges és környezetbarát a bio, de kisstílűségemre flastrom akár, sokszor azzal nyugtatom lelkiismeretem, hogy nem olyan nagy gond csokoládét zabálni, ha az bio, ugye.

Eljött a hozzátáplálás ideje, persze minden étkezést megkomponáltam fejben előző este, és az evidens volt, hogy kizárólag bio termékből készülhet a pempő. Mindez leszűkített mozgástérrel nem is olyan egyszerű: a nagy Spar bezárt a csarnok felújítása miatt, a kicsiben szinte semmilyen zöldség nincs, nemhogy bio, a Lumen nem tart biocuccokat, így másokra szorultam a beszerzésben. Végül kipróbáltam a Nekedterem oldalát, korábban is tetszett a kezdeményezés, most is nagyszerűnek tartom, ellenben csak nemrég vezették be a biotermékek forgalmazását. Néhány hete rendeltem tőlük, éppen őszibarack volt a soros a fiúknál, így ki volt centizve, hogy a kiszállítás napján már a friss adagból kapnak. Végül elbukott a projekt, mert a futár nem hozott bio őszibarackot. No sebaj, majd legközelebb. Mivel elég borsos a termékek ára, és vásárlási minimál összeg is van, így hetente nem tudok rendelni, de hamarosan újra nekifutottam: biobarack, cukkini, alma a kosárban, plusz még pár egyéb dolog, hogy elérjem a limitet. A futár ez alkalommal sem tudott biobarackot hozni. Sem cukkinit. Bioalma volt. Olyan kemény zöld, hogy ránézve sajdul a szám, a fogam tőle. A pénteken megkapott alma jelenleg így fest:

2014-08-05 23.57.24

Írtam a megadott emial címre, kipanaszkodtam magam, és aznap kaptam is választ, a kedves hölgy mindent megmagyarázott. Namost szerintem tényleg roppant jó dolog, hogy létezik a Nekedterem, és nagyon kedves levelet kaptam a nyavalygásomra, és elhiszem, hogy sokan azért szeretik a zöld gyümölcsöt, mert sokáig tárolható, de szerintem ez valójában a bio termelő faszsága, ami miatt a forgalmazó nyel. Ez az alma még hetekig fog érni, mire fogyasztható lesz, ha az ember az érett, édes almát szereti. Leginkább a termelőnek jó ez, mert már éretlenül eladta az almáját, a szállításkor az ilyen kemény szar tuti nem megy tönkre.

És ezt a mentalitást, amit persze csak gyanítok, konteót gyártok, szóval ezt érzem pl. a Szimpla Piacon is. Hogy néhány árus kihoz minden szart bio meg termelői címke alatt, és az ember olyan igénytelen almát (egyebet) is megvesz, aminek a fele kuka, mert hisz a termelőnek, holott én bio ÉS ehető almát szeretnék. A piacon ráadásul egyéb olcsó trükkbe is belefutottam, a kedves sajtárusunknál ácsorogtam a sorban, és először végignéztem, ahogy mást szolgál ki, aztán én következtem, és mindkettőnk esetében ugyanaz történt, a vevő kért egy adag sajtot, meghatározva a mennyiséget, a faszi erre rátette a kését a sajtra, hogy akkor ennyi?, majd levágta a darabot, ami jelentősen nagyobb volt a kért mennyiségnél. Bassza meg már, én tudjam, hogy az általa kimért darab mekkora? Ő a kereskedő. De ugye én kértem, hogy annyi, így azt kapom, amit kérek. És az ilyen kis gyáva alakok, mint én, nem szólnak, hanem, megveszik dühödten a 20 deka 3500 Ft-os sajt helyett a 35 dekás darabot is.

De sebaj, mert most jól megírtam a blogban, és nyugodtan fogok ma éjjel aludni, mi másra is volna a blog, ugye?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s