Fórum

Nézegetek több női közösségi fórumot, ennek több oka is van. Az egyik, hogy habár a hétvégén már egészen értékelhető alvásaim voltak, de aztán a hétköznapok hajnali virrasztásai, a nyugtalankodás félálomban elszívják az erőm, és miből veszik el? Persze abból, ami egyébként is nehezen menne, amire több erőt kellene fordítanom, és ez a kapcsolatok teremtése, aktív részvétel azokban. Ahelyett, hogy levelekre válaszolnék, inkább olvasom mások gondolatait, illetve itt elengedem magam, de az oda-vissza zajló kommunikáció még feladat.

Másrészt roppantul felszabadító arról olvasni, hogy játszótér, hogy leckeírás, fürdetés közösen, babaruha, bútor, mert attól, hogy mások megfogalmazzák véleményüket, tapasztalatukat a fenti témákban, azok a témák teljesen természetessé válnak, mint egy sütemény sütése vagy valami diéta. Én meg még ott tartok, hogy legszívesebben égre emelt karokkal rohangálnék, hogy “Baszki, baszki, gyerekünk lesz, semmiből valamik, amiket nekünk kell életben tartani, csomagolni, etetni, szeretni, baszki, egy drágább teki eszközhöz alig merek nyúlni, hogy fogjuk a kórházból hazavinni a két fickót, hogy akkor mostantól hajrá, legyen velük valami, baszki…”, szóval nagyon elkél a külső megerősítés, hogy semmi baj, ahogy a terhességnél is apróra darabolt idők vannak, amiket okosan végig kell csinálni, technikai feladatokat elvégezni (hasat kenegetni, vitaminokat, nyomelemeket enni, vizsgálatokra járni stb.), úgy lesz ilyen a gyerekek felnevelése is.

Szóval amiért elkezdtem a posztot, és amit le is írok sokkal rövidebben, mint a felvezetést: a női fórumok igazán érdekes helyek. Trollok nem nagyon vannak, néha a feminista csapatokhoz betéved egy fickó, annyi. Viszont megoldják a fórumozók magukban a közösségi igazságosztást. Megdöbbenve konstatáltam, hogy pl. a Bezzeganyán, ahol az olvasó írhat posztot, beküldi, kiteszik az adminok, szóval ott egy-egy nem túl okos poszt mekkora támadáshegyeket vált ki. Persze, a szerző tényleg nem túl okos dolgot ír, mittudomén, leírja, hogy ejej, milyen rossz is a terhességi hányás. Nem kétséges, rossz, az sem kétséges, hogy az ő életében ez ritkán fordul elő, ez az ő világa, élménye. Erre hatan kommentelnek, hogy a másik milyen kis nebántsvirág, és mennyire fantáziátlan a poszt, és minek az ilyennek gyerek, aztán jön valaki, aki elvetélt rettenetes körülmények között, ő két kezét összetenné, ha hányhatna, mit picsog a posztoló stbstb. Mi ez?? Tényleg mindenki zsebében ott egy bölcsek kavicsa, ami miatt kötelezettsége, mondhatni keresztje leírni valami evidens, ám igenis támadó, udvariatlan dolgot? És amint ketten vannak ilyenek, jönnek többen is. És más fórumon is láttam, hogy nők egymás között felszabadultan tudnak kommentelni, de nem egyszer, nem kétszer nyilvános boszorkányégetés lett belőle.

A másik, amit észrevettem fórumon, hogy több oldalon van egy bizonyos archetípus (minden bizonnyal több is, de van egy, ami hamarabb feltűnt): a szabadszájú, nonkomformista, bölcs nő. Sokat bazdmegol, kényes, kínos dolgokat simán felvet, kimond, tényleg felszabadító olvasni, mert nem terel, vicces, okos. Aztán bumm, néha rettenetesen nem pc, mármint kiderül, hogy a karakánság mögött érzéketlenség van, ridegség, távolság, türelmetlenség, leszarás.

Micsoda új világ tárul ki, és még hol vannak a játszótéri napok…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s