Várótermek

Előrebocsátom, minden rendben, végre valaki megnyugtatott, a jövőről is beszélt, készült kis ütemterv is.

A nőgyógyász

Apró kis tér, mindig sokan ülnek, mindig csúszás van, az újságtartóban hatalmas Anne Geddes album, utoljára kamaszkoromban volt bájos, ma már viszolygok tőle. A múltkor (másfél hónapja) a Calgary előtt ragacsos szőrű, csontsovány vörös kismacska a beton virágláda alá bújva nézelődik, kínomban egy pékségbe szaladtam be, sajtot adtam, a vizsgálat után arra mentem, de a sajt már nem volt sehol, 30 deka Óvári műanyag zsugorfóliában talán valami hajléktalant gazdagított, végül a cica macskakaját kapott és vizet, és egy ott lakó nénire hagytam még egy konzervet, a néni szerint talán a Calgaryból etetik, valóban, valami koszlott edényke van a virágláda alatt. Hazafelé a villamoson, miután az állatmentők telefonon elhajtottak, egyszerre éreztem magam nemes léleknek és roppant nagy fasznak, aki nem gondoskodott az állatról, adhattam volna a néninek még pénzt, vegyen neki ezt-azt, de folyosói ember vagyok, már késő, este persze sírok.

Ma megnéztem a macska helyét, a virágláda alatt megint koszlott edény, gyanús küllemű valami benne, de kint akár egy nap alatt ilyen az ételmaradék, kicsit megnyugodtam, persze jobb lett volna az elsuhanó macskával összefutni, ha már magamhoz varrtam a sorsát. majd feleszméltem, az utcában csupa oldtimer autó állt, végig az Irgalmas Kórház mellett, valami forgatás készül, rádöbbenni erre olyan volt, akár egy meglepetés ajándék.

A kórház

Szeretem az épületegyüttest, rögtön az elején, a kapun túl kis medence, ott mindig átsétálok, aztán a tömbök, külön, akkoriban még ez volt a fertőzések ellen a védelem, a másik épület. A nőgyógyászat ambuláns része az alagsorban van, linóleum, kényelmetlen székek, sok nő, néha csupa nő, még akkor is, ha ott vannak a kísérők, ez a nők helye. Mindig sokan ülnek, néha végigrobog valaki zöld köpenyben, a múltkor egy idős nénit hoztak le az osztályról, a fiatal kórteremtársa kísérte, egyikőjük sem tudta biztosan a néni nevét, elesett, ez volt a bizonyos, és már nagyon kellett pisilnie, ám nem mehetett. Máskor meg, a vérvételek egyikén az egyik szobában valaki hatalmas hassal ül, a hasán kötél? fut keresztül, ez a CTG lenne?, folyamatos magzati szívhang, akkor még azt hiszem, ez is olyan, mint nálam, pár másodperc ízelítő, tadam-tadam-tadam-tadam, percenként 140 alkalommal, de megjárom a vérvételt, tadam-tadam-tadam-tadam, a vécét, még tadam-tadam-tadam-tadam, mintha az ostromra készülődők gyűjtenék az erőt, és valójában tényleg.

A klinika

A profi hely, mindenki kedves, valamiért szimpatikusak a többiek is, a várakozók, itt mindig mindenki a “párjával” jön, szétszórva női lapok, a falon Anne Geddes, de csak a recepción, bent már tévé, lenémított History Channel, azért nézem, pedig kint maradt a menü a képen, és takarja a fele tájat-jelenetet. Hiába minden, itt is mindig várni kell, bent a szép doktor vár, el kell fogadni, hogy sokkal fiatalabb, mint én, mindent láthatok a falon a monitoron, a végén dvd-t is adnak kérdés nélkül, aztán a paleo fagyizóban ennünk kell, cukor nincs benne, jó a léleknek az önámítás, egyébként meg finom.

A védőnőnél

8. kerület, SZTK-szag odabent, jaj, most rendel valami gyerekorvos is, szerteszét anyukák, kisbabák a pelenkázókon, az egyiket most hozzák ki, oltást kapott talán, mert kétségbeesetten zokog, az addig csintalankodók között végigfut a sírás hulláma, együtt félnek pár percig, de az első már szopik, lassan elcsendesedik, a hullám visszavonul, én meghatódom, mindjárt sírok, persze mostanában könnyen eltörik a mécses, elég csak arra a fotóra gondolnom, ahol az öreg, haldokló nénihez beengedték a macskáját, és a nagy, vörös cica az infúzió bekötése mellé, a könyökhajlatba fúrja a fejét, be sem linkelem, mert már csak rágondolni elegendő, hogy bepárásodjon a szemem, remélem, ez a sok szép érzés hasznos is, és ügyesebb leszek, nem csak kiváló befogadó. A védőnőm terhes, lassan elköszön, átad valakinek, hasban persze én nyertem, hasban mindenkit lekörözök, aki az én időmben jár, vagy akár egy-másfél hónappal előbb, az enyém nagyobb, amikor a seggeket nézem, sajnos ott is, de persze az ember arra szűr, amit látni akar, bent még szívhangot mérünk, akár egy taxirádió, susogások, néha mintha torz emberi szó bukkanna fel, majd saját lüktető ereim, távolról ott valami, az az egyik, de elbújt, a másik is csak így, ennyire, nekem elegendő, ijesztőbb a surrogás, a szinte-szavak felbukkanása.

A másik klinika

Mindenki a párjával érkezett, csak én nem, itt is várni kell, majd egy óra a csúszás, valamiért nem kedvelem az itt várakozókat, hiábavalóság, egymás mellé keveredett emberek csupán, kint itt is tévé, de okosan magukat ajánlják, köldökzsinórvér levétele, tárolása, őssejtek, miegymás, már kezdek is rá hajlani, mi van, ha fontos lesz később, ráadásul nekünk elég lesz egyet befizetni, és kettő tudja használni, kész megtakarítás, valójában szép summa az ügy, a legkomolyabb kiadás lehet az egész terhesség alatt. A vizsgálat után IKEA, már a metróban feltépem a rénszarvaskolbász zacskóját, csipegetem, akár a cukrot, terhesen mindent szabad, nagyon éhes voltam, ártalmatlan szabadság ez, engedem magamnak.

A kismama jóga

Tea, mindig van tea, és megint valaki megszült a csoportból. Ott hallok először a terheléses vércukorteszt trükkjeiről, itt mindenki odafigyel, mit eszik, van, aki bevallja, fröccsözik néha, volt, aki a Szigeten is kint járt, gyógyteák, Schüssler-sók és homeopátiás szerek neve repked, jó lenne hinni bennük, valamit bekapni néha nyugtalanság ellen, aludni, de ha más nem, a jógában hiszek, közben valami mindig kisimul, és komolyan gondolom, hogy közben beszélnek hozzám a fiúk.

3 thoughts on “Várótermek

    • Csupa stabil dolog. ,) 2 hetente kontroll ultrahang, 3 hetente kontroll nőgyógyász, közben ami kell, cukros víz, miegymás. És be van lengetve a 37. heti elindított szülés, ami nagy-nagy örömünkre december utolsó pár napjára esik, illetve január első pár napjára. Nem bánnám 2014-et, merő pénzsóvárságból, akkor a 2013-as fizetésem alapján lenne a TGYÁS, nem a 2012-esén. Ha a fiúk kitartanak addig, akkor kapnak valami vicces egyforma ruhát a markomat ütő summából, ígérem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s